O nama

Dobrovoljno vatrogasno društvo Črnomerec je neprofitna organizacija koja je osnovana davne 1933. godine na području današnjeg Sv. Duha. U tim predratnim godinama DVD Sv. Duh se spominje u povijesnim knjigama kao najopremljeniji i najspremniji DVD u Gradu Zagrebu.

 

Dugi niz godina i ratna oštećenja na području Sv. Duha učinili su svoje te je Društvo oslabilo u svom djelovanju. No, to nije sprječilo hrabre vatrogasce da vlastitim i tuđim donacijama skupe sredstva za izgradnju doma, koji postaje glavno središte vatrogasaca iz svih Društava Grada Zagreba.

 

Godine 1965. zbog urbanizacije Grada Zagreba odlučeno je da se na mjestu vatrogasnog doma izgrade stambene zgrade, stoga je društvo „privremeno“ preseljeno u Ilicu 259, koja je evo i nakon 54 godina i dalje sjedište Društva. Iako nemamo adekvatne prostore, snaga ljudske volje čini čuda, stoga su članovi DVD-a iako razbacani po cijelom gradu, uvijek na vrijeme i spremni pomoći kada god kome treba. To pokazuje dugogodišnji niz velike intervencije članova DVD-a, od ratnih dežurstava do velikih požara na Hvaru i Pelješcu, gradu Dubrovniku itd. Najsvježija nam je ipak velika poplava u Velikoj Gorici i okolnim mjestima 2010. godine.

 

No, kako se vremena mjenjaju tako i mi, kao DVD, idemo naprijed. Svake godine svoje članove šaljemo na nove obuke te na retrening starih znanja. Također, obilazimo sve škole i vrtiće na našem području djelovanja, djeci svih dobi prezntiramo naš rad, opremu te ukazujemo na stvari koje i oni kao djeca mogu poduzeti u slučaju požara ili neke druge nesreće.

 

Naravno, konstantno obnavljamo članstvo te u svoje redove primamo mlade ljude željne da pomognu sugrađanima u nevolji…

 

Jedino smo Dobrovoljno vatrogasno društvo s našega područja koje aktivno surađuje s Crvenim križem, točnije

Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb.